Door het gebruik van moderne technologieën zoals MRI scans kunnen wetenschappers accuraat bepalen welke delen van de hersenen worden gebruikt bij het uitvoeren van cognitieve taken.
Wetenschappers weten welk deel van de hersenen proefpersonen gebruiken wanneer ze moeilijke opdrachten moeten vervullen. Ze hebben ook ontdekt dat dit gerelateerde gedeelte van de hersenen bij deze proefpersonen ook gestimuleerd werd wanneer deze aan het rusten waren.

Bij het opnieuw uitvoeren van de test viel het op dat proefpersonen aan wie de mogelijkheid geboden werd om te rusten, de taak veel vlotter konden uitvoeren.
Dit gebeurt ook bij onze paarden wanneer wij hen een nieuwe oefening aanleren.

Gelukkig worden mensen zich meer en meer bewust van de functie van het brein en willen ze hierover meer te weten komen.

Omdat het internet een oneindige bron aan informatie voorziet, is het mogelijk ook voor ons, paardenmensen en niet-wetenschappers om een universum aan informatie en bronnen te raadplegen.
Omdat deze bronnen dikwijls te overweldigend, in een andere taal of in een vakjargon geschreven zijn, is het soms desillusionerend en vermoeiend om het kaf van het koren te scheiden.

In deze blog bied ik jullie gefilterde, weliswaar met bronnen gestaafde informatie aan over hoe een paard denkt en hoe we dit optimaal kunnen aanwenden in onze trainingen.

Voor het welzijn van onze paarden onderneem ik een poging om antropomorfismen uit onze denkwereld te bannen.
Het is verleidelijk om menselijke eigenschappen toe te kennen aan het paard.
Dit antropomorfiseren zorgt ervoor dat wij ons goed voelen, maar draagt niet bij tot het welzijn van het paard.
Mijn doel is om uitspraken als ‘we doen dit al 40 jaar zo, dus het hoort zo’ te weerleggen op wetenschappelijke basis.
Horsemanship skills zijn gebaseerd op observaties, testen en experimenten uitgevoerd door wetenschappers.
Niet gebaseerd op individuele observatie, dikwijls gekoppeld aan menselijke gevoelens en interpretaties.

Wetenschappelijk gebaseerd Horsemanship maakt gebruik van de meest gesofisticeerde apparatuur en uitgebreide onderzoeken.

Het paardenbrein is een motorisch en sensorisch orgaan.
Doordat paarden een kleine frontale kwab hebben, kunnen zij geen komedie spelen, ze hebben geen gevoel voor humor of kunnen geen grapjes uithalen met elkaar.
Ze kunnen zich het verleden herinneren, veel beter dan ons, maar ze hebben niet het vermogen om over het verleden na te denken.
Ze leven in het heden en kunnen geen plannen maken voor de toekomst.
Eens we begrijpen dat paarden anders denken dan wij, zullen we ze veel beter kunnen trainen en met hen kunnen communiceren.

Inzien dat we verkeerd bezig zijn is een gigantische stap in de richting van ‘hoe kan ik het goed doen’.